Gaunt St Residence



GAUNT ST RESIDENCE – Newmarket, Brisbane
Project Description
This classic four room Queenslander transforms into a robust family home via a living pavilion extension down one side of a leafy site. An enfilade of spaces facilitates continuous site lines across old and new, as well as facilitating breezes across this passively ventilated house. This is a home designed for family living and the grind of everyday life.

This project was a labour of love fulfilling the role of client, designer, project manager and construction manager.  From inception, the site presented as an original queenslander on a large block with mature trees and hemmed in with borrowed landscape from neighbouring suburban blocks. The project is a celebration of all that is so quintessentially beautiful about queenslanders – passive ventilation, high ceilings, handsome expressed structure, and extends this design language into a classic narrative of old meets new. The original queenslander has been retained as bedrooms, with the old wrap around verandah enclosed as master ensuite and parents retreat. The new pavilion is nestled into the gardens and hosts living, dining and kitchen spaces with a seamless connection to the pool to cool breezes. Delineation of old and new is retained in the palette using traditional materials such as vj, black and white tiles and exposed copper taps in the old, with a clean palette of concrete, glass and black accents in the new.

With two young children, clear sight lines were well considered into play areas, outdoor spaces and pool areas. Areas such as the parents’ retreat however have the ability to be closed off for privacy as required.

Project Team
Architecture Daniella Rowles Design
Landscape Architecture Pete Shields
Builder Infinitec
Photography Christopher Frederick Jones
Project Status
Completed 2017